Entrevista Política

Isa Nieto: “El canvi de dia de la verbena es va fer per intentar beneficiar a la gent del poble”

Na Maria Isabel Nieto Sepúlveda (1976) és la regidora de Festes i Mobilitat de la nova legislatura, una artanenca administrativa a qui li agrada sortir a córrer de tant en tant.

Per què vas decidir formar part de les llistes del PSIB-PSOE?

Abans de formar part del PSOE era la presidenta de l’AMIPA de Na Caragol, ara he renunciat al càrrec. Des d’aquesta posició vaig tenir contacte amb les altres AMIPAs per organitzar per exemple la festa dels reis, havia fet reunions amb en Manolo… I un dia en Manolo em va telefonar per quedar per fer un cafè i em va oferir formar part de les llistes. Jo li vaig contestar que no sabia fins a quin punt estava capacitada per presentar-me com a regidora. La veritat és que jo, tot i que en Manolo hagués fet molt bona feina i de confiar que el PSOE pugés, no confiava que en tenguéssim cinc i que em toqués posar-me al davant. Feina en confiava fer, estant o no com a regidora. La feina, en veritat és una cosa que no em fa por. Vaig decidir dir que sí a en Manolo perquè tal vegada era una proposta que, a nivell personal, necessitava que m’enriquís. I tot ha estat rodat. Una cosa darrere l’altre i, el que deia, confiava que el partit socialista augmentés els vots, ho pensava perquè en Manolo els darrers anys ha fet una feina molt adequada i molt positiva però, molt sincerament, no m’esperava formar part de l’equip de govern ni molt manco.

És important que la gent del poble s’involucri

Quines tasques, a grans trets, es desenvolupen en la regidoria de Festes i Mobilitat?

(Sospira) A Festes, intentar organitzar les festes. Enguany vull donar les gràcies a n’Àlex Flórez, tècnic de l’ajuntament, a na Paula Ginard, regidora de Festes a la legislatura passada i per descomptat a en Manolo. Acab d’aterrar i ja m’ha tocat organitzar les festes, sort d’ells, m’han ajudat moltíssim. Som la que té la darrera paraula, segurament, però el que no vull fer són coses sense consultar. Que tot i així m’equivocaré, segur. La regidoria de festes també consisteix en estar al capdavant de la Comissió de Festes. Personalment, consider que té moltes coses a millorar perquè hi ha massa estirades i massa conflictes. S’ha d’intentar regular d’una altra manera. És cert que les decisions s’han de consensuar amb la majoria d’associacions i inclús particulars que tenguin iniciatives i ganes de fer coses. És important que la gent del poble s’involucri. Les associacions hi han de ser perquè sense elles les festes haurien de durar dos dies perquè l’ajuntament no està capacitat ni amb recursos econòmics ni amb recursos humans per organitzar unes festes d’una setmana però sí que trob que hi ha factors que necessiten millorar. Respecte a mobilitat, encara m’estic adaptant. Vaig començar ara fa un mes i m’he estat dedicant a les festes de Sant Salvador. M’hauré de seure amb en Manolo, al capdavant de la regidoria de mobilitat a l’anterior legislatura, i, a grosso modo, m’explicarà els assumptes pendents de la passada legislatura i jo exposaré algunes propostes que tal vegada puguin anar bé. La regidoria de mobilitat és un tema complicat, els cotxes són un tema complicat. Supòs que a poc a poc m’aniré posant al dia de tot.

Quins són els teus objectius com a regidora de Festes i Mobilitat?

A  mi m’encantaria que tothom estés content amb el que es fa i que la gent no pensés que ho hem fet per fotre. Ja sé que això és una utopia. A mi m’agradaria que la gent entengués que des de l’ajuntament i des de la comissió no hem anat a fotre a ningú.

Entrem en matèria. Les festes. Com funciona la Comissió? Quin és el procediment que es segueix per elegir una activitat o una altra?

Per exemple, enguany vàrem traçar unes línies abans de la primera reunió. Es convoca a la gent via mail o via Whatsapp. Al grup hi ha associacions, bars, particulars… El que vàrem fer va ser exposar un semiborrador i després la gent deia els dies i les hores dels actes que volien realitzar. És com un trenca-closques perquè tothom vol dissabte i diumenge i nosaltres hem intentat respectar les decisions dels participants. Hi ha actes que són incompatibles amb altres. Enguany el voltí és un poc més tard, és a les 20h perquè coincideix amb la volta dels capgrossos i des de l’ajuntament no ho podíem fer coincidir. Els dies són els que hi ha i les hores són les que són.

Les festes no només són la verbena, hi ha moltes altres despeses

Què han de fer les empreses privades que vulguin participar a les Festes?

S’ha de fer una instància a l’ajuntament o s’ha d’assistir a la comissió de festes. S’ha d’explicar l’activitat i els dies que desitgen fer-la. Fins ara l’ajuntament donava suport a les empreses privades en alguns aspectes. Si es necessitava un cadafal l’ajuntament el muntava, si es volien llums l’ajuntament també els facilitava… Però aquestes “ajudes” disparen molt els preus de les festes, moltíssim. A una associació, dins uns límits, no li pots dir que no perquè es suposa que és quelcom sense ànim de lucre però una entitat privada no. A les festes la brigada té una feinada i hem pensat que des del moment que sigui una entitat privada l’ajuntament no podrà col·laborar. Si es necessita algun material en concret de l’ajuntament es pot mirar de facilitar. Crec que és lògic. Aquestes entitats no repercuteixen a l’ajuntament. Les festes no només són la verbena, hi ha moltes altres despeses: brigada, banys, ambulàncies, els premis de les curses, les assegurances metges, els metges de les ambulàncies… 

Quins aspectes creus que es poden millorar?

Molts. Per començar el sistema de tria de la comissió de festes. També intentar que la gent sigui més cívica. Hi ha gent que pensa que perquè alguna cosa no sigui seva ja ho fa malbé. No pensam amb les molèsties que ocasionam ja no a l’ajuntament del poble sinó als veïnats. L’olor, la brutor. Quan s’exigeix als bars que deixin anar a la gent al bany i que emprin tassons reutilitzables no és un caprici. És perquè evites molt de plàstic, molta brutor…Coses a millorar n’hi ha moltíssimes.

Festes d’una setmana amb dies previs d’esdeveniments. Festes més curtes o llargues com sempre?

Una de les decisions preses és fer les festes de dia 1 a dia 7 d’agost. Un, perquè la gent identifiqués aquells dies com a propis de festes d’Artà. Dos, perquè pels veïnats del centre és molta molèstia. El problema d’enguany és que com que les eleccions havien estat fa molt poc tot ha estat una mica a correcuita, hi havia associacions com l’Obra Cultural Balear que ja tenia actes programats. Algun acte que havia d’anar dins les festes el vàrem deixar a dies previs excepcionalment. De cara a l’any que ve intentarem que tot s’englobi entre dia 1 i dia 7.

Com definiries el format del programa de mà?

A mi m’agrada. Pens que és un format pràctic i estètic. Supòs que té aspectes a millorar. Sé que hi ha gent que s’ha queixat perquè no s’especifica tot de cada acte però és complicat. Si de cada acte s’ha de donar tota la informació tendríem un programa de cent pàgines! És veritat que hi ha gent que no té accés a les xarxes socials i que li és més difícil saber informació però hem de ser coherents. Si a les festes hi ha una obra de teatre no poden sortir tots els noms dels actors i actrius. S’intenta posar la mínima informació per no fer un programa massa extens. No es pot posar tot.

Tres activitats imprescindibles. 

Les actuacions d’en Xisquet i na Xisqueta. Les verbenes i els actes culturals i esportius com les curses, les exposicions, el teatre… Crec que els actes culturals s’haurien d’incentivar una miqueta més.

Varis artanencs i artenenques s’han queixat del sistema de tria a través de les xarxes socials. Com has rebut aquestes crítiques?

Crítiques? Ara n’hi ha moltes. M’afecten i no m’afecten. Sé quines crítiques m’afecten i quines no. Jo la gent que supòs que critica per criticar no m’interessa. Les decisions que he pres les he consultat amb el meu equip, el partit socialista, amb n’Àlex i amb la gent que sé que si els deman opinió em contestaran amb sinceritat. Tenc la consicència molt tranquil·la de la feina que hem fet i de les decisions que hem pres. Tenc claríssim, no, més que clar que segurament les decisions preses no agradaran a tothom però també és molt fàcil criticar gratuïtament sense haver-hi fet feina, sense estar a dins. 

 Hi ha algunes errades al programa imprès, com per exemple el partit de futbol de dijous 1 d’agost. Al fulletó surt aleví i el partit el juga la categoria juvenil. Com informareu a la ciutadania d’aquest canvi?

A través del Bellpuig o per exemple, de vosaltres, Es Matzoc. Són errades mínimes. Un nom d’un grup que surt escrit “Som verbenes” i és “Som verbena” o el que comentàveu de la categoria del futbol. Són errades que no afecten gaire a l’acte.

Parlem d’un tema controvers. Les verbenes. La primera, la gran verbena, en divendres i no en dissabte. Per què?

Ara hi ha rebombori per aquest canvi. No es va canviar perquè no vengués gent de fora, com es diu pel poble. La meva reflexió va ser que com que una verbena val una quantitat de doblers molt alta, coincidint en dia amb un altre acte com era el vermut, era ridícul que podent gaudir dels dos actes sols se’n gaudís d’un. La gent de vint anys surt tots els dies dormint o no però la gent de la meva generació i més major no. Per això, vàrem pensar que si la banda cedia a canviar la data en diumenge podríem posar la verbena en divendres, la gent podria sortir, dissabte podria descansar un poc, que per la gent jove hi ha el Carnaval d’estiu, no és que no hi hagi res i , així, diumenge al matí, la gent pot anar al vermut. L’any que varen coincidir vermut al matí i verbena a la nit molta gent no va anar a la verbena. Per logística vàrem pensar que havia de ser així. No volíem que no vengués gent de fora. La gent fa festa i la nostra intenció era intentar que ja que l’ajuntament fa aquesta bestreta per la verbena, la gent d’Artà pogués sortir en divendres per aprofitar verbena i vermut. És cert que hi ha gent que treballa els dissabtes però també n’hi ha que fa feina els diumenges. Així com la verbena de Sant Salvador és el dia festiu i la verbena és el mateix dia i no l’anterior. Sempre s’ha fet així, i no vull dir que perquè sempre es faci així ha de ser així. Es va fer per intentar beneficiar a la gent del poble.

Alguns comerços discrepen amb el canvi. Quin missatge els transmetries?

El canvi no ve motivat perquè la gent perdi un dia de vendes ni per anar a ferir a ningú. El canvi és perquè hi havia dos actes importants pels artanencs i artanenques- la verbena i el vermut- incompatibles. Potser s’hauria d’haver tengut més en compte als comerços. La intenció no era fer-los perdre un dia de vendes. A vegades és veritat que et veus obligat a tancar però, per exemple, el dia de l’acapta de Sant Antoni la gent tanca. O si algú té convidats a casa i no té treballadors, tanca. És veritat que tal vegada un dissabte matí a Artà hi ha turisme. Tenir content a tothom és impossible.

La cursa popular en dissabte. Per què?

La cursa popular l’organitza el club esportiu d’atletisme d’Artà en col·laboració amb l’ajuntament. Jo, com a ciutadana, no és que hagi anat a fer moltes curses, som aficionada. Aquesta cursa, però, té la particularitat de ser a les 12 de la nit. Hi havia gent que creia que era tard pels nins. En realitat, els nins que volen participar aguanten desperts. Trob que és una peculiaritat que té aquesta cursa artanenca, que sigui a mitjanit. L’altre dia vaig anar a fer-ne una de nocturna, nocturna que era a les 20h. A la cursa de la Colònia, que també vaig córrer, hi havia un grup d’al·lotes de fora que em van preguntar quin dia i a quina hora seria la cursa. El que dic ara no ho dic perquè es faci perquè vengui gent de fora poble, com em van dir a la Comissió de Festes. El fet de que la cursa sigui a les 12 del vespre és un tret propi. Tenc companys de Sant Llorenç, els Malalts de Turmell, que ho viuen com una festa. Venen tots de prest, amb els nins, sopen… i després corren la cursa. És una cursa de 4 quilòmetres! En deu minuts està correguda. Els que venen a córrer  és perquè els agrada com està plantejada. I, vull insistir, no perquè sempre hagi estat així ha de ser així ha d’estar bé. Hi va haver gent a la Comissió que va trobar que s’havia de xerrar amb els organitzadors per canviar l’hora. Vaig parlar amb el secretari del club, en Mateu Nicolau, per comentar-li la petició popular i es va decidir que no hi hauria canvis. Aquesta és una cursa on tothom pot córrer. Nins i grans. A més, dels diners que es paguen per fer la cursa, un o dos euros, el club no obté beneficis, van destinats a una ONG. Aquest any, per l’Estel de Llevant. 

La idea de tenir municipals controlant les entrades del poble perquè no entressin cotxes de fora poble de l’any passat em va agradar molt

Quines mesures de control cívic es portaran a terme des de l’ajuntament? (Aparcaments, consum de drogues i alcohol, agressions masclistes…)

La idea de tenir municipals controlant les entrades del poble perquè no entressin cotxes de fora poble de l’any passat em va agradar molt. D’aquesta manera s’evita el botellot. Que n’hi va haver, segurament, perquè és molt mal d’evitar però sobretot evites que la gent externa embruti el poble. També destacaria la importància del civisme durant les festes. No perquè siguin festes ens hem de tornar bojos. Des de l’ajuntament es fa feina amb programes de control de consum de drogues, alcohol o agressions masclistes. Cal que la gent sigui responsable. Som partidària de que hi hagi sancions, no per recaptar doblers sinó perquè ajuden a conscienciar a la població.

Deixa un comentari

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies , premi l'enllaç per a més informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies