Entrevista Política

Jaume Alzamora: “He acceptat aquest càrrec per tres motius”

jaume-alzamora

Jaume Alzamora, Artà. 1971. Després de la batlia d’Artà i d’haver tingut el càrrec de Director de l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears ara és Conseller Executiu de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local.

De Director de l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears a Conseller Executiu de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local. Per què has acceptat aquest càrrec?

He acceptat aquest càrrec per tres motius, bàsicament: Un, el partit me l’ofereix. Això significa que el partit confia en mi i, per tant, he de respondre a aquesta confiança atorgada. Segon motiu: el repte. Tenir la possibilitat de fer feina en aquest nivell coordinant equips ho considero un repte interessant, espero estar a l’alçada. I, finalment, el tercer motiu seria l’àmbit: treballar amb els ajuntaments em motiva perquè els conec. El fet de poder ajudar als ajuntaments més petits amb menys mitjans em sembla interessant, com també ho és la promoció econòmica, ja que a més, venia d’un càrrec turístic. Poder fer feina dins comerç, indústria o artesania, tres camps diferents al turisme, per deixar de dependre tant del turisme és un estímul.

A les llistes de MÉS al Parlament anaves el número nou, però ara faràs feina pel Consell. Com s’ha produït aquest canvi? Com has accedit a la plaça?

Sí, és veritat. De totes formes, la manera com MÉS té plantejat anar a llistes és com una loteria perquè vas a unes primàries. Jo anava a les primàries del Parlament perquè anteriorment, al 2015, havia anat de cap de llista de l’ajuntament d’Artà però també anava a les llistes del Consell, amb en Miquel Ensenyat com a cap de llista. Aleshores, enguany, en Miquel anava com a cap de llista del Parlament i jo també vaig anar a la seva llista.

Vaig anar al programa electoral de MÉS per saber cap on havia d’anar i quines havien de ser les polítiques que havia de desenvolupar dins cada àmbit

Fa una setmana prengueres el càrrec del Consell de Mallorca, quins són els objectius a assolir en aquesta nova etapa?

(Sospira). És complicat d’explicar. L’àmbit del que hem parlat a l’inici és molt ampli. Una vegada acceptat el càrrec vaig fer dues coses. Una, vaig anar al programa electoral de MÉS per saber cap on havia d’anar i quines havien de ser les polítiques que havia de desenvolupar dins cada àmbit. La segona cosa que vaig fer va ser anar als ‘acords de Raixa’ per veure dins el meu àmbit quins eren els objectius plantejats. Anirem cap a on vagin aquests acords. La qüestió és que cada direcció del nou càrrec -n’hi ha sis- té plantejats els seus propis acords. Ara que tots els directors i directores ja han près possessió, ens reunirem perquè siguin ells i elles mateixos que defineixin a partir de les pautes del programa i dels ‘acords de Raixa’ quines seran les actuacions polítiques que durem a terme durant aquests quatre anys a més d’una temporalització, és a dir, planificades i programades perquè totes es puguin executar.

Més concretament, en l’àmbit de Cooperació Local?

Una de les coses que hem de fer sí o sí en cooperació local és enfortir l’assemblea de batles, l’espai on tots els batles de Mallorca decideixen cap on aniran les inversions que el Consell de Mallorca ha de fer als municipis. Si es decideix en aquest àmbit les possibilitats d’èxit són més grans. Un dels altres objectius és desenvolupar polítiques de joventut en diferents àmbits. El municipi és la institució més propera al ciutadà. La idea és que aquestes polítiques es duguin a terme als municipis. Volem fer un Consell de la Joventut Municipal perquè incorpori i unifiqui totes aquestes polítiques a Mallorca perquè en moltes ocasions són precàries: falten tècnics preparats, no hi ha els mitjans necessaris per a fer-ho, etc.

I quant a Promoció Econòmica?

Per altra banda, pel que fa a l’àrea de Promoció Econòmica,  es seguirà la moratòria de superfícies comercials per defensar el petit comerç. Cal fer feina per millorar i posicionar el comerç de proximitat, de barri. Dins artesania la intenció és recuperar els aspectes artesanals antics i convertir-los en patrimoni com a recurs turístic i econòmic. 

En la passada legislatura la teva funció la va realitzar Joan Font. Per què no continua tenint en compte que no hi ha canvi de partit en aquesta conselleria? Has parlat amb ell? T’ha fet algun suggeriment?

Dins MÉS hi ha hagut com un cataclisme. Al Govern s’havia defensat la renovació, les cares noves. Al Govern no va funcionar. Al Consell sí que han intentat aplicar-ho. En Joan Font ha fet molta feina, és un actiu molt important dins el partit però han considerat la renovació. Aleshores em van proposar a mi, no vull dir que jo sigui renovació però sí som una cara que ha estat al capdavant molts anys. De fet, ell estarà al meu equip. Queda de director de promoció econòmica. Pens que hem d’integrar la gent, no excloure-la.

Ja havia telefonat al meu institut perquè em fessin un plaça

Ets segurament la persona d’Artà amb el càrrec polític més alt de la història de la democràcia. Fins on arriben les teves aspiracions polítiques? T’atreviries a encapçalar les llistes del govern autonòmic a les eleccions generals del 2023?

No! Jo no m’havia plantejat ser conseller. De fet, ja havia telefonat al meu institut perquè em fessin un plaça amb primer d’ESO i segon de batxillerat per començar al setembre. En qüestió de 48 hores se’m va girar tot. M’havia plantejat que em poguessin oferir un càrrec de segon nivell similar a l’anterior però no aquest.

Passem a la política local. Ara que ja ha passat un temps prudencial, quin balanç fas dels resultats de les eleccions municipals?

Bé, a nivell intern em vaig sorprendre, no m’esperava els resultats obtinguts. Nosaltres manejàvem l’opció de perdre un regidor, sobretot per dos motius: un, havíem estat a l’oposició durant quatre anys i l’oposició et fa invisible malgrat nosaltres haguéssim fet moltes accions per ser visibles (primàries, 40 aniversari…) i segon, el canvi de cap de llista. A un cap de llista nou se l’ha de conèixer i inclús reconèixer. El que no ens esperàvem i no vàrem saber llegir i veure va ser que que nosaltres davalléssim  i també els altres partits, no en número però sí en percentatge, i que tot, tot, tot ho agafàs el PSOE. Per tant, clar, vàrem quedar sorpresos i decebuts. A més, aquesta vegada tenim els resultats més cruels pel procediment de la llei d’Hondt, així és el joc, no ho dic com un crítica sinó com una constitució. A nivell personal, decepció per no veure-ho. Però estan assumits.

Podràs combinar la funció de conseller executiu amb la regidoria de l’Ajuntament d’Artà?

Jurídicament és compatible. Èticament i políticament també. De moment, ho compatibilitzaré.

Ets una persona molt activa a les xarxes socials. Com reps les crítiques?

Era molt actiu. Però aquests darrers mesos no tenc temps. Tot i això, procur estar present perquè al cap i a la fi les xarxes són una finestra per la que la gent et mira. Així com m’agrada passejar-me pel poble i saludar i  parlar amb la gent. Són diferents àmbits. Les xarxes et permeten fer-ho des de casa a les dotze de la nit i el carrer no. Ho hauria de ser més, actiu. Respecte a les crítiques, a mi no m’han criticat gaire per les xarxes. Mentre la crítica no surti de la bona educació l’escolt, si surt de les bones maneres, ho ignor.

Com vas viure la filtració d’un missatge privat  pocs dies abans de les eleccions a les xarxes socials? Creus que aquesta polèmica va influir en el resultat?

Per mi, la qüestió és qui el filtra. Era un missatge privat. És un partit polític qui el filtra intencionadament. Ho trob deslleialtat política. Si aquell missatge hagués estat públic critica’l però era un missatge privat. La persona és igual. Una persona quan reb un missatge meu el pot mostrar a qui sigui però el partit polític no havia rebut aquest missatge. Si tot val, tot val. Per mi no. Jo no hi vaig entrar. Simplement vaig fer un comentari l’endemà que deia quelcom així: “mentre uns es dediquen a fer propostes els altres es dediquen a publicar missatges privats de candidats i a crear polèmica”. No vaig dir res més. No crec que influís. Nosaltres vam perdre vots per altres factors.

El PSOE no es va voler seure amb nosaltres

A nivell local MÉS i PSOE  troben difícil pactar en alguns municipis, com per exemple a Artà. En canvi, al Consell i i al Govern, treballen plegats. Què passa a la política artanenca perquè sigui així?

No ho sé. Jo no ho he entès. Vaig començar en política al 2011. Aquell any vàrem guanyar les eleccions, vàrem ser la força més votada però amb empat. Na Magdalena Maria, na Maria del Mar López i jo érem els tres regidors d’UIA. El PSOE no es va voler seure amb nosaltres. Érem nous. Al 2011 vàrem fer un pacte amb Alternativa per Artà, llavors Iniciativa-Verds. Si no hi havia pacte PSOE-PI-PP la batlia era nostra per ser la força més votada. El dia abans de la investidura de l’ajuntament jo no sabia què passaria. Sabia que intentaven el pacte però no sabia si l’havien aconseguit o no. Aquell dia em va telefonar na Maria Francisca Servera, cap de llista del PSOE de llavors, poc abans del plenari dient-me que si els votàvem la batlia pactarien amb nosaltres. Jo ho vaig consultar al partit i em van dir que no. Això va fer que l’endemà em proclamassin batle amb mironia. Alguns mesos més tard ens vàrem reunir amb el PSOE per mirar de tornar a pactar. El PSOE ens va fer una nova proposta: que jo dimitís, els donés la batlia i jo tornés a ser batle els dos últims anys. Jo pensava que això no es podia fer i vàrem demanar un informe a la junta electoral. L’informe va dir que sí, que era possible. La nostra assemblea va trobar que no però que podíem pactar amb ells cedint-los els dos darrers anys de la batlia. Després d’aquest fet va ser quan vàrem pactar amb el Pi. El 2015 tornàrem guanyar nosaltres de forma clara però no es van voler seure amb nosaltres i van fer els pactes ells. Enguany, hi torna a haver eleccions i tampoc volen pactar. Per què és això? No ho sé. Nosaltres quan el PSOE va guanyar vàrem fer una publicació dient que ens posàvem a la seva disposició per fer un pacte d’esquerres. No ho sé.

1 Comentari

  • Quina llàstima que, des del partit no es sàpiga fer una lectura dels pactes i no pactes que es donen un cop passades les el.leccions. No aconseguir batlia amb 5 regidors era per fer una profunda reflexió i, si s’ha fet, ha estat molt desacertada. Esperem que el partit torni al bon camí.

Deixa un comentari

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies , premi l'enllaç per a més informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies