Entrevista Política

Mª Antònia Sureda: “En un equip amb tantes ideologies intentes cercar allò que t’uneix”

Na Maria Antònia Sureda Martí (1975) és la primera tinent de batle i regidora de promoció econòmica d’Artà.

Com valores el resultat de les eleccions que han permès la reedició del pacte i t’han fet primera tinent de batle?

Ara ja es poden valorar fredament els resultats. Al moment, sempre n’esperes de millors. Així i tot, des del Pi plantejàvem uns resultats millors als obtinguts però també és veritat que l’ona socialista, que va començar amb les eleccions andaluses, va fer molt bona feina. El PSOE va dissenyar una estratègia i aquesta estratègia li va funcionar primer a les generals i després a les autonòmiques. Vista aquesta ona, pel que fa a Artà, per a nosaltres l’equip de govern que fins ara havia estat al capdavant havia fet molt bona feina. Els resultats quasi varen deixar a n’Aina Comas defora i creiem que en les regidories de serveis socials i de medi ambient i patrimoni s’havia treballat molt bé. Ara bé, per a nosaltres mantenir els tres regidors, els tres diputats i els tres consellers ens va alegrar perquè a més ha sortit un partit nou, VOX, i Ciutadans també ha tengut una empenta. Podemos ha baixat, però això és una inèrcia que les esquerres han de suportar doncs la teoria política del pèndol diu que el que estava a l’extrema esquerra ara se’n va a l’extrema dreta. Clar, el PSOE ha recuperat aquests vots de Podemos i també de MÉS, i, per tant, s’ha equilibrat una mica. Malgrat tots aquests inputs, estam contents amb els resultats obtinguts. Estic contenta de poder seguir la feina iniciada a Artà. Fa ja 16 anys que som regidora. Pens que tothom, en algun moment, hauria de passar per una regidoria de l’ajuntament per saber les situacions que sorgeixen. De la mateixa manera sempre he dit que un diputat o un conseller ha de passar per l’ajuntament perquè d’aquesta manera veus la realitat de les coses, dels ciutadans, dels problemes i si després vols donar solucions, ja ho has intentat des del municipi. Per mi, tornar a la política municipal, tornar i poder-m’hi dedicar de ple durant els pròxims 4 anys és una satisfacció. Com a comitè local, estam feliços de poder formar part de l’equip de govern i que jo sigui la tinent de batle.

Pens que tothom, en algun moment, hauria de passar per una regidoria de l’ajuntament per saber les situacions que sorgeixen

Hi havia cert risc d’haver de compaginar dos càrrecs depenent dels resultats de les eleccions. Et vas plantejar deixar alguna cosa a part?

És veritat que inicialment  anava de cap de llista del Pi d’Artà i de número 4 al Parlament. Com a diputada, però, no vaig entrar. Aquest fet em va donar certa tranquil·litat perquè aquests 4 anys passats, estar als dos llocs ha fet que no em pugui dedicar tant a Artà. Ara bé, jo no era la cap de llista, ho era en Tolo Gili i era ell que diàriament treballava per Artà. No em vaig plantejar deixar un dels dos càrrecs i et diré per què. Si hagués entrat també a Palma hauríem estat quatre diputats i no tres com a la legislatura passada. Et puc assegurar que la feina que hem hagut de fer un grup petit al parlament és la mateixa feina que fa un grup de 15 o 20 persones. Has d’anar a les mateixes comissions, tractar els mateixos temes… Per tant, era molta feina. Si hagués decidit compaginar-ho per ventura ho hauria pogut fer amb algú del meu grup dedicant-se a Artà juntament amb jo. Ara, vist amb perspectiva, estic contenta perquè em podré dedicar amb plenitud a Artà, el lloc on vaig començar.

La vida són moments, i aquest era el meu

Per què vas decidir encapçalar la llista del PI?

Quan en Rafel Gili va donar la passa endarrere ara fa vuit anys, tant en Tolo com jo vàrem dir que podíem encapçalar la llista. A Palma creàvem el partit El Pi i vaig decidir donar tot el suport a en Tolo perquè fos el cap de llista a Artà i jo em vaig dedicar al partit. Després vaig anar de número dos al parlament i vaig entrar com a diputada. Ara, en Tolo feia vuit anys que era el cap de llista i estava una mica cansat. La veritat, i, ho he de dir, si el desastre del mes d’octubre no haguessin tengut lloc, jo per ventura l’hauria animat continuar, però després de la torrentada a ell no li feia ganes. Evidentment ho vaig respectar i jo vaig veure que era el moment de fer un pas endavant. La vida són moments, i aquest era el meu.

Què suposa per tu ser la segona de l’equip de govern, ser Tinent de Batle?

Suposa fer feina en equip. Una vegada que ja entres a formar part de l’equip de govern, ja es converteix en un. Ja fas feina per tot el poble independentment de les persones que t’hagin votat. És un orgull poder-m’hi dedicar per intentar solucionar els problemes del poble. I sobretot, i som molt pesada jo, per poder demanar el que faci falta a Palma, que m’atendran… perquè això també és important. Perquè de vegades, el fet que siguis d’un partit polític, no vol dir que els altres partits et tanquin les portes. Aquests quatre anys he tengut relació amb tots els partits de Palma i he demanat coses als consellers, tant del PSOE com de MÉS i han arreglat problemes de gent d’Artà o ens han enviat doblers que hem demanat a través de mocions o esmenes als pressupostos… He tengut converses per donar solucions i mai m’han posat cap impediment. Per tant, com que molts repeteixen i em coneixen, em tendran allà per intentar xerrar i solucionar problemes per aconseguir que la gent d’Artà visqui de la millor manera possible.  

Xerraves de l’equip de govern. Com es gestiona un equip amb tantes ideologies diferents?

Com més amunt et fas, més ideologia hi poses. Com més avall estàs, més seny i sentit comú. Què vull dir amb això? Hi ha punts que ens diferencien bastant, per exemple d’Alternativa, no tant amb el PSOE, o no tant amb MÉS i tampoc amb el PP, perquè miram el millor per al poble. I al poble no hi ha tantes coses a fer. Tu prioritzaràs, i les prioritats, per ventura per tu no seran unes, però sí que ho seran per un altre grup. En un equip amb tantes ideologies intentes cercar allò que t’uneix i deixes a fora les discrepàncies. I tot el que t’uneix fa que sorgeixin molts projectes. Així mateix, crec que la millor oposició és la que es fa amb sentit comú. Si en una cosa que es proposa des de l’equip de govern hi estàs d’acord (i ho trasllad al Consell i al Parlament) i és positiu pel poble, no has de mirar si estàs a l’equip de govern o a l’oposició, sinó en el bé que pot fer aquesta proposta. I a un municipi encara més. Mires pel bé de la gent, que les coses es puguin arreglar: que no hi hagi fems pel carrer, que l’enllumenat funcioni, que no es perdi tanta d’aigua… Això és un projecte que hem de tancar doncs no en podem permetre perdre tanta d’aigua, són molts de doblers. Una miqueta això, cercar el que ens uneix i no el que ens separa.

Tornant al pacte. Hi ha una part de la població que hi veu controvèrsies pel fet que només el PI i el PSOE bastava per governar. Què ha permès que AA entri dins l’equip de govern?

Pel que he dit inicialment: per la bona sintonia i per la bona feina feta en la passada legislatura. S’ha discrepat amb el tema del sou, i jo aquí no vull fer demagògia, estant o no a l’equip de govern. A un poble com Artà, el fet que hi hagi dues o tres persones encarregades del funcionament del poble fa que els temes s’agilitzin més, que es puguin tocar les portes de Palma, que venguin doblers, que hi hagi més projectes… No resta. No és per posar més sous. A la legislatura passada hi eren, fa dues legislatures, també hi eren. No passa res si es consoliden aquests tres sous. I amb això, insistesc, no vull fer demagògia perquè al Consell, per exemple, s’han incrementat els alts càrrecs de 28 a 52. Per què? Perquè creuen amb la funció pública? Devia ser necessari. No hi hem entrat nosaltres com a ‘PI’ a debatre això. No hi entraré. Jo estic contenta. El que no m’agrada és que quan estàs a l’oposició puguis dir una cosa i quan estàs a l’equip de govern, puguis dir-ne una altra. Si aquests tres regidors són necessaris i hem demostrat que l’equip de govern va funcionar durant la legislatura passada, per què no hi poden estar fent feina? No hi veig problema. És veritat que és un sou, però aquest sou també pot fer que hi hagi més entrades a l’ajuntament. 

Quins són els teus objectius a assolir amb aquest càrrec a àmbit polític?

Com a tinent de batle tens una visió general de les coses i aportes el teu punt de vista. El cert és que nosaltres estam aquí per política. Hem presentat un programa, i com a comitè, perquè jo realment sóc la cap visible d’un grup de gent, la idea és tirar endavant les polítiques presentades en el seu moment. Clar, volem aconseguir el màxim possible dels punts presentats. I volem ajudar al màxim de gent possible a resoldre problemes… Perquè quan ja no tenen problemes, la gent és feliç. Els objectius són fer les accions necessàries i seguir el programa, un programa obert on poden sortir noves propostes. 

Fa més de 15 anys que et dediques d’una manera o d’una altra a la política. Quin balanç fas de la teva trajectòria? 

He estat a l’ajuntament d’Artà, al Parlament, al Consell. Vaig estar també com a gerent de l’espai d’Aubarca i es Verger (2007-2010), vaig estar també un any de diputada (2010) al Parlament. Per jo va ser un orgull ser la primera artanenca diputada del Parlament de les Illes Balears, i sobretot d’un partit petit, que és més complicat. Estic contenta del balanç. En política, tot el que surt bé em suma molt més que les crítiques. Al final la gent ho arriba a entendre. Pot discrepar amb el que tu dius i respectar-ho. Això crec que és molt important. He fet moltes amistats, he conegut molts de temes i he pogut treballar-los. Personalment et dóna un bagatge i un aprenentatge molt gran. Jo estic molt contenta i molt orgullosa que des del meu partit se m’hagi considerat, i se m’hagi tengut en compte per al càrrec. A més, som la tresorera d’El Pi. Per tant, molta responsabilitat, evidentment, però també molt d’orgull. 

Quin és el límit que et poses?

(Riu) Si en Sánchez es torna a presentar, me’n vaig a Madrid. És broma. No em vull posar límits. Quan vaig començar el 2003, no sabia que era una moció, i vaig pensar “on m’he ficat!”. Quan em varen venir a cercar vaig pensar que tal vegada podia fer feina pel poble. Jo tenia una cosa molt clara a resoldre: el bar de les festes. Trobava molt injust que el bar de les festes d’Artà només el dugués l’institut. Entenia que quan hi havia BUP, quan tots els joves d’Artà havien d’estudiar allà, era l’institut qui ho havia de dur però quan hi va haver ESO als tres centres educatius artanencs, no entenia per què hi havia dues escoles del municipi que podien anar de viatge però no podien guanyar els doblers que sí que guanyaven els de l’institut. Perquè jo havia anat a BUP i sabia el que es guanyava. “Només que pugui canviar això ja haurà valgut la pena”, pensava. I ho vaig fer. Vaig aconseguir això quan vaig ser regidora de festes, va ser un orgull. Si puc fer cosetes com aquesta ja em va bé. I aquestes coses venen per  casualitat. Anant de 7 al Parlament vaig entrar per un any. Això va fer que conegués en Pep Melià, qui va confiar en mi per dirigir el Pi. I aquestes coses no et posen límits. Venen així com venen. Són etapes. El tren et passa una vegada i l’agafes o el deixes perdre. Jo l’he agafat i ara som aquí. No pensava mai estar-hi tants d’anys. Si hi estic, és perquè m’agrada. 

Parlem de la teva àrea. En què consisteix la teva regidoria? 

Jo duc promoció econòmica i fires i mercats. Dins promoció econòmica hi ha tot el tema de comerç i del turisme. Jo, més o menys, seguiré les línies traçades durant aquesta darrera legislatura. Crec que és bàsic donar suport a l’Associació Empresarial d’Artà (abans era Associació de Comerços, però d’ençà que es va convertir en Associació Empresarial per aglutinar tota classe d’empreses). Pens que anar de la mà amb ells fa que el poble sigui més dinàmic i actiu, que la gent faci propostes, unes propostes que, personalment, crec que es noten i es veuen. Des de l’ajuntament sempre se’ls ha donat suport i així seguirem. Després hi ha tot el tema de l’ArtàCard, les targetes que es van iniciar amb els comerços però que passarà a ser la targeta ciutadana. També tot el tema de residus, aparcaments, el tema de les zones. Hi ha diferents zones que només seran per la gent del municipi doncs s’han fet aquests aparcaments dissuasius als afores. Deixar el cotxe a casa sempre va bé. Vivim a un poble petit on es pot anar a peu o amb bicicleta per tot. Pel que fa al tema turístic, hem de ser realistes. El turisme és el motor principal de les illes. De fet, crec que Artà és un referent de turisme de qualitat. En protecció s’hi ha fet molta feina, com amb els hotels a dins el nucli urbà o amb tot els casals que s’han convertit en hotels. Una reivindicació que tenim des del partit i com a ajuntament és la consideració del parc natural de Llevant com a patrimoni econòmic d’Artà. Hauríem de tenir més a dir a l’hora de poder actuar dins el parc. Podria ser l’entrada al municipi, generaria molts bons recursos pel poble. 

Com es fa això? Canviant competències?

No, no és canviant competències, és que et tenguin en compte. Nosaltres estam dins, tenim representants dins la gestió del parc, i el vot i el punt de vista però pensam que no té el pes que hauria de tenir. Aquesta legislatura farem feina amb el sector ramader i agricultor. Hem de conservar  el paisatge de les nostres illes tant en l’àmbit econòmic com en l’àmbit cultural. Aquí, per nosaltres, qui hi ha de tenir un pes importat és la Cooperativa. Volem saber les possibilitats que tenim per obrir les portes a altres camps d’actuació. A Artà podríem ser pioners en fer una formació professional agrària. Tenim molta extensió, i això ara ho dic tot i que encara no ho hem posat en marxa. Una de les propostes que tal vegada es poden fer des de conselleria és la realització d’un FP agrari a Artà. A més, no seria només per al nostre municipi. A altres pobles, les estades turístiques a finques rústiques existeixen. Si tu com a propietari vols tenir sa finca en condicions podries contractar a gent titulada per fer aquestes actuacions. 

I com es pot fer per dur un FP aquí?

Parlant amb Conselleria. Demostrant que aquest projecte és interessant. Nosaltres tenim un encàrrec fet a la Cooperativa perquè també ens mirin un poc la situació agrària del municipi, per veure si es podrien fer actuacions, generar sinergies. Seria una FP nou, així com s’ha fet la formació professional nàutica. Es tracta d’adaptar-se a les necessitats del camp mallorquí i de les illes. Veim camps abandonats, i no és bo perquè després ve la xyllella o els incendis… I perquè no ser innovadors en aquest tema?

Del Parlament de les IB a l’ajuntament d’Artà. Una passa endarrere o una 

oportunitat per aplicar l’après?

Jo no sóc pessimista. Per a mi, el fet d’haver estat aquest temps al Govern és un aprenentatge que podré aplicar per millorar la vida dels artanencs. A més, ara no he de ser a Palma i, per tant, em podré dedicar plenament a Artà.

Qui és el teu referent en l’àmbit professional? I en l’àmbit personal?

Professionalment parlant i tenint en compte que a mi m’agraden molt els números, voldria destacar en Cutilles. Però en l’àmbit polític, m’han omplit moltes persones. Primerament, en Rafel Gili, perquè sempre lluitava per allò que creia i lluitava perquè es pogués aconseguir. També voldria destacar el seu fill, en Tolo, perquè és una persona que té en compte el futur i ha estat el millor gestor que ha passat per aquest ajuntament. A més, vull destacar en Pep Melià per la seva capacitat de feina, que és admirable. Però en definitiva, intentes agafar el millor de cada persona que t’envolta.

A mi el que més m’omple és poder estar al costat de les persones

Què és el que més t’agrada de la política? I el que menys?

Estar en política no és una cosa fàcil, però a mi el que més m’omple és poder estar al costat de les persones, poder-les ajudar amb el que necessiten. Segurament hi ha altres professions que en l’àmbit econòmic són molt millors, però a mi m’agrada molt la política i no necessit res més. Per altra banda, el que manco m’agrada són les injustícies perquè moltes vegades es critiquen coses o avui en dia, amb les xarxes socials, és molt fàcil atacar o degradar una persona. A mi hi ha dues coses que no m’agraden: les mentides i les injustícies. En l’àmbit polític, pots haver fet moltes coses ben fetes i una no surt així com toca; generalment per una cosa així et marquen, et critiquen o t’ataquen per un fet molt concret i es devalua tot el que has fet anteriorment.

Tens pensat deixar la política i tornar a l’educació?

Tot són moments. Si jo ara estic en política, és perquè m’hi sent bé. Està clar que un dia deixaré la primera línia de la política, però està clar que no deixaré la política perquè encara que no sigui al capdavant, puc aportar coses al partit. Ara la prioritat són aquests quatre anys aquí i en haver passat la legislatura ja veurem què parlam amb el grup i si trobam que he de continuar o si trobam que ja hi ha algú preparat i que pot agafar les regnes. En política hi seré, no sé si serà al davant, però hi seré.

Deixa un comentari

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies , premi l'enllaç per a més informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies